duminică, 28 februarie 2021

Duminica a 34-a după Rusalii (a Întoarcerii Fiului risipitor)

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)

                                               





                                           
  



                                                    FIUL RISIPITOR ...
   Versuri de Andrei Ibrahim

   “Plecat-am intr-o tara indepartata, 
Cheltuind toata averea,
Am dus o viata desfranata, 
Si m-a-nvaluit orbirea! 

   Iar am gresit Doamne, 
Caut sa gasesc iertare, 
"Sufletu-mi incercat de foame", 
Cerandu-Ti dumnezeiasca alinare! 

   Fii, Doamne, indurator, 
Si Milostiv precum Esti, 
Caci sunt fiul risipitor,
 Si stiu ca ma iubesti!”.
 




sâmbătă, 27 februarie 2021

Spovedania soacrei

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)Pilda zilei



O creştină s-a dus la duhovnicul ei să se spovedească. Acolo, la biserică, părintele a întrebat-o cu blândeţe:
- Ia spune, soră Tincuţa, ce-ai mai păţit?
- Părinte, mărunţişuri din astea. Eu stau, precum ştiţi, cu soacra mea în casă şi cele mai multe păcate le fac din cauza ei.
Am minţit, părinte; să vedeţi cum. Într-o zi a venit o vecină şi a întrebat de soacră-mea. Voia să-i ceară un ciur de mălai, iar eu i-am spus că nu e acasă, căci asta bătrână o face pe milostiva şi dă din ale noastre. N-avem nici noi părinte. Aşa că, din cauza ei am minţit.
- Înţeleg, zise părintele. Altceva?
- Părinte, m-am certat cu soţul, tot din cauza ei. Zice că bărbatul meu este şi băiatul ei şi că trebuie s-o mai ajute şi pe ea. Dar are pensie de la CAP, baba. E şmecheră, vrea să dea de pomană la toţi puturoşii.
- Altceva, soră?
- Părinte, m-am mâniat, dar tot din cauza soacrei mele. Dimineaţa târăşte picioarele pe bătătură, de nu mai pot să dorm. Zice că se duce să dea de mâncare la păsări. Într-o dimineaţă n-am mai răbdat şi am făcut-o cu ouă şi cu oţet, de m-au auzit şi vecinii. Şi multe alte păcate am făcut, părinte, din cauza ei.
Pentru toate câte v-am spus, părinte, vă rog să mă dezlegaţi şi să-mi rânduiţi canon.
- N-am cum, soră Tincuţa. Nu pot să-ţi dau nici canon, nici să te dezleg de păcate, pentru că toate păcatele spuse sunt ale soacrei dumitale. De aceea te rog să te duci acasă şi să-i spui soacrei să vină s-o dezleg de păcatele făcute, să-i dau canon şi cred că o s-o şi împărtăşesc, pentru că e bătrână şi ca mâine scăpaţi de ea. Iar dumneata vii altădată, când te-o mustra conştiinţa pentru păcatele proprii.
Dacă i se potriveşte şi altei „Tincuţe” istorioara aceasta, o rog să nu se supere şi să nu se mânie… din cauza mea, care mai rău ca o soacră vă tot pisez cu poveşti din astea...
 

                             Mai multe despre post găsiti aici: 

duminică, 21 februarie 2021

Duminica a 33 după Rusalii - a Vamesului si Fariseului ...

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)







.                                                                    VAMESUL si FARISEUL...

Bucuria mea, Sfantul Parinte, Maxim Marturisitorul spune ca: “Dumnezeu nu amageste pe nimeni si nici nu se lasa amagit. Multi isi fac semnul crucii, dar nu toti se roaga. Fariseul este Avraam dupa barba si Ham dupa fapte”. 

Dumnezeu ii recunoaste pe prietenii Sai dupa inima, nu dupa vorbe, dupa cum smochinul nu-l pretuieste dupa frunze, ci dupa roade. 

Sfantul Parinte, Arsenie Boca spune asa: "Vamesul si fariseul, sau smerenia si mandria. Fariseul isi spunea virtutile, iar vamesul isi spunea pacatele. Ar fi bune virtutile fariseului. Vamesul nu le avea, dar in lipsa lor avea smerenia.

 Cu imbinarea virtutilor fariseului cu smerenia vamesului s-au nevoit calugarii de-a lungul veacurilor, fiindca, "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul", sunt cuvintele "Rugaciunii neincetate", care isi au obarsia in cuvintele vamesului, spuse de Iisus. 

    Cu aceasta rugaciune, multi s-au intors mai indreptati "Acasa", in Imparatie. De ce sa fim smeriti? Fiindca suntem marginiti si neputinciosi si traim intr-o lume plina de primejdii, calatorim pe o mare, foarte adesea infuriata, care-si strecoara viforul pana in sufletele noastre. De aceea Iisus ne indeamna sa fim blanzi si smeriti cu inima.

 Nu poti fi bland si smerit cu inima, pana nu iesi din tine si pana nu te muti in Iisus. In tine esti trufas si tulburat. In Iisus esti bland si smerit si odihnit cu sufletul".
                                                                                                                                 Preot Ioan 🛎.


A venit la Domnul..

A venit la Domnul...odată...
Un om simplu si umil...
Si cu ochii plini de lacrimi..
Cu glas stins și cu suspin..

A început a se ruga...
,,Doamne...iartă viața mea...
Iartă multa nepăsare..
Si multele mele greșale..

Privirea n-o pot ridica...
E multa greșala mea...
Dar iubirea Ta e mare..
Te rog ..Doamne..dă-mi... iertare.."

Într-un alt colț ...un bogat...
Îl priveste ...neîncetat...
Si incepe a se ruga...
Si ..Domnului ii grăia..

,,Doamne...eu nu sunt ca el..
Eu sunt bun....si am de toate..
Doamne...crede-ma că...eu...
Nu am.. Doamne...n-am păcate "

Domnul ...linistit privește...
Apoi tuturor ...grăiește...
,,Adevar azi vă trăiesc..
Pe cel simplu... il iubesc..

A venit cu umilință..
Si iertare si-a cerut...
Însă celălat prea mândru..
S-a fălit cu ce-a făcut..
 
Adevar trăiesc azi ...vouă..
Că -nălțat va fi acel ..
Care singur de smereste..
Pe acela am să-l iert..

Maria Pintecan..

Duminica a 33- a după Rusalii..a Vamesului și a Fariseului..
Să fim umili și plini de smerenie...precum omul din Evanghelia de astăzi...să ne recunoaștem orice greșală...să fim cu ,,cap plecat" fiindcă,,cel ce se smereste...înălțat va fi"..

Doamne ajuta...


miercuri, 17 februarie 2021

RUGĂCIUNE către Sfîntul Mare Mucenic Teodor Tiron - 17 februarie

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)

                             

O, prea sfinte Mare Mucenice Teodore Tirone, auzi rugăciunea noastră, a credincioşilor, celor ce te preamărim, şi întru smerenie o aducem către tine din tot sufletul. Cel, ce din tinereţe ai arătat credinţă înflăcărată în Hristos Domnul, şi pentru dînsa viaţa ţi-ai pus, dăruieşte celor ce ne rugăm ţie puteri sufleteşti, ca să păstrăm şi noi în toate zilele vieţii noastre curăţenia credinţei adevărate.

Cel ce în cuptorul cel cu foc mărturisirea credinţei ai pecetluit-o cu mucenicia ta, fii nouă pildă în rîvna propovăduirii Adevărului Lui Hristos. Cel ce ai îngrădit pe cei drepţi de păcatul păgînătăţii şi al lepădării de Dumnezeu, păzeşte-ne şi pe noi curaţi de cursele ereticeşti şi de năvălirea diavolească.

O, prea sfinte Mare Mucenice Teodore Tirone, cu mijlocirea ta în faţa Prestolului celui Preaînalt, roagă-l pe Domnul Dumnezeul nostru să ne învrednicească pe noi a trece vămile vrăjmaşului celui cumplit, ca împreună să proslăvim întru împărăţia Cerului pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfîntul Duh acum şi pururea şi în vecii vecilor, Amin.


marți, 16 februarie 2021

“Sfânta Împărtăşanie va da putere celor ce nu se vor închina lui Antihrist”

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)



(Părintele Elpidie)

Preîntampinare duhovnicească. Toate acestea vor veni şi dacă nu vom avea credinţă desăvârşită în Dumnezeu, cine va putea rezista acestor timpuri? Iar încredere desăvârşită ştii ce înseamnă? Cu simplitate, cu smerenie şi pocăinţă, să veniţi să primiţi Sfânta Împărtăşanie. Cei care nu se vor împărtăşi, nu vor putea rezista celor ce vor fi. Sfintele Taine vor avea o asemenea putere în sufletul omului, încât aceştia nu vor putea fi influenţaţi sau manipulaţi nici prin gânduri, nici prin simţiri. Microtehnologia digitală va fi de o asemenea capacitate, încât vor putea afecta până şi mintea omului.

 Vă daţi seama ce minţi satanice există? 

Veţi vedea, nu acum, peste puţin! Dar nu vor avea nicio putere asupra omului care va înţelege şi se va împărtăşi. Sfânta Împărtăşanie va răspândi în jurul acelui om o asemenea putere, va fi apărat de îngeri atât de tare, încât Lucifer şi slujitorii săi nu vor putea vătăma cu nimic acel suflet. Şi va trăi acel om cu puţină hrană şi va supravieţui, iar cei ce vor avea de toate… vor muri. 

Ce vrea Dumnezeu de la noi?

 Să avem credinţă în El. Nu doar credinţă, ci încredere desăvârşită. Să ne schimbăm viața începând de astăzi, să-L iubim pe Dumnezeu și să alergăm în brațele Lui ca un copil în brațele mamei sale. Şi chiar de va avea vreo supărare, nu va alerga în braţele altei mame. Ce înseamnă asta? Că deşi Dumnezeu ne mai ceartă, pentru a ne ajuta să ne schimbăm viaţa, noi nu trebuie să ne îndepărtăm, ci iarăşi să revenim în braţele Sale. Binecuvântarea Domnului să fie peste voi”! *** (…) 

,,Ceea ce va urma, va fi foarte greu. Va urma multă violență împotriva noastră, a celor ce vor să ne transforme în niște pioni. Prin intermediul controlului alimentelor, a aerului, a apei, chiar și a gândurilor noastre și a sentimentelor noastre și a creierului nostru… și spun asta pentru că ceea ce ne pregătesc sataniștii este ceva ce nu își poate imagina nimeni, și totuși acești sataniști și-au imaginat și vor ști cum să manipuleze și să controleze mintea oamenilor. Cum ne vor controla? Și nu mă refer acum la controlul exercitat acum prin televizor sau internet, sau la controlul prin telefonul mobil… (…) ci ceea ce va veni, va fi ceea ce spune și Apocalipsa, pecetluirea oamenilor cu cipuri. Nu vor fi ca aceste cip-uri de azi, astea nu înseamnă nimic… acestea sunt doar o prefigurare a cipului pe care îl va pune Antihristul cui va accepta. Nu vor obliga pe nimeni, dar vor ști ca nu vom putea supravietui fara ele. 

Citeşte şi: La Washington s-a aprins cel mai mare menorah din lume (video) Acest semn, cum va fi? Această pecete va fi o invenție satanică extrem de complexă, dar pe de altă parte și foarte subtilă, care va funcționa pe două nivele. Primul nivel va fi similar cu antena de satelit prin care putem să recepționăm programe la televizor.Prima oară, vor încerca să ne dea această antenă, pe căi ocolite, în special prin asa zise ,,vaccinuri” vor încerca să ne implanteze nano-echipamente în corp, invizibile cu ochiul liber si care vor juca rolul unui spion. Aceste echipamente vor putea citi și interpreta semnalele corpului uman. Acesta va fi o parte din pecete. Al doilea nivel, va fi un cip extrem de subtil pe care îl vor implanta pe mână sau pe frunte, un nano-cip (nu ca cele pe care le știm acum) care va comunica cu echipamentele pe care le vom avea deja în corpul nostru și care vor funcționa ca un tot unitar, ca un computer și vor transmite informații. Acest dispozitiv, va putea să interacționeze strâns cu materialul genetic al omului, cu creierul și cu sistemul nervos, astfel încât nimeni nu va putea să-l mai scoată. De aceea, cei care vor primi acest semn vor fi robiți de Antihrist. Și cine va înțelege că ceva nu e în regulă, nu-l vor mai putea scoate. Cine va încerca să îl scoată va muri. Aceia care vor primi semnul, vor suferi mai mult decât creștinii. Dar asta nu se va întampla acum. Generația noastră nu va trăi aceste vremuri (vedem totuși în vremea/generația noastră existența nanotehnologiei, impunerea ,,vaccinării” și grăbirea unei dictaturi electronice mondiale – n.n).
     
            Urmatoarea generație va vedea aceste lucruri. Să nu vă imaginați însă că Antihrist va reuși să cucerească toată lumea. Nu va fi așa! Foarte multe suflete se vor revolta împotriva Antihristului. Vor fi războaie, prigoane, plângere și mult sânge. Dar, aceia vor fi cei mai mari sfinți ai tuturor vremurilor. Până acum ne gândeam la Sfântul Dimitrie, Sfântul Gheorghe, Sfânta Ecaterina și ziceam: “Doamne, de am fi trăit și noi în vremurile acelea sfinte!” Acum, cei ce-L iubesc pe Dumnezeu, vor avea în față, cu ajutorul lui Dumnezeu, vremuri de mărturisire și posibilitatea de a învinge.

 Citeşte şi: Sf. Siluan Athonitul despre adevarata libertate 

Totuși, subliniez, ca să învingă acești oameni care doresc să-L mărturisească pe Dumnezeu și nu vor primi pecetea trebuie să aibă totală încredere în Dumnezeu, să I se încredințeze total lui Dumnezeu ca niște prunci, și așa de mare va fi puterea Harului peste ei, că nimic nu va putea să le facă rău, și nu în ultimul rând, ceea ce îi va întări și îi va apăra cel mai mult, este Sfânta Împărtășanie. Cine nu se va împărtăși, cu credință și cu dragoste, înțelegând că primește Sângele și Trupul Dumnezeu-Omului, acela va suferi mult. Puterea noastră în vremurile eshatologice va fi, pe lângă credința noastră în adevăratul Fiu al lui Dumnezeu, Iisus Hristos, va fi Sfânta Împărtășanie. 

Și încrederea noastră în Dumnezeu, ne va face una cu El și, Sfânta Împărtășanie ne va da puterea să vedem ceea ce ceilalți nu vor putea vedea. Nu vor putea exista în noi ceea ce sataniștii vor încerca să ne introducă prin înșelaciune, acele nano- dispozitive. Sfânta Împărtășanie va avea o asemenea putere, încât va anihila puterea a ceea ce vor să implanteze (nano-dispozitivul introdus prin ,,vaccinare”, nu pecetea în sine – n.n). De aceea, vă rog, vă implor să vă schimbați atitudinea față de Sfânta Împărtășanie. Sfânta Împărtășanie nu este un premiu pentru virtute, ci este izvorul vieții, este Însuși Iisus Hristos care Se dăruiește celor Care Îl doresc și Îl caută ca și Salvator. Nu vine Hristos să premieze sufletele luptătoare, ci vine ca să întărească sufletele luptătorilor. 


Citeşte şi: Vlădica Averchie Tauşev 

- Tâlcuiri la Apocalipsă Împreună cu El vom învinge, împreună cu Duhul Sfânt. Este greșit ceea ce spun cei care gândesc că vor lupta [doar prin forțele proprii, n.n.] să devină buni, smeriți ca să primească Duhul Sfânt. Cine credeți că poate reuși să ducă această luptă împotriva diavolului fără ajutorul iubitului nostru Iisus Hristos? 
Cu acest ajutor Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dea puterea ca, întăriți, noi împreună cu El, să ne luptăm cu diavolul. Și când Dumnezeu vede că Îl rugăm din tot sufletul acest lucru, atunci ne dă Duhul Sfânt ca să ne întărească și să putem lupta. Și, când va vedea că noi luptăm cu inima smerită. ne va acoperi cu toate darurile Duhului Sfânt. Atunci, sufletele noastre se vor sfinți prin Dumnezeiescul Sânge, prin Duhul Sfânt pe care l-am primit prin Sfânta Împărtășani

Sursa: Părintele Elpidie: “Sfânta Împărtăşanie va da putere celor ce nu se vor închina lui Antihrist” |

 Apărătorul Ortodox


duminică, 14 februarie 2021

FEMEIA CANANEIANCĂ

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)






Bucuria mea, nimeni nu poate gusta din dulceata binelui daca nu staruieste in bine, fiindca, pe calea binelui, gustam mai intai amaraciunea si abia dupa aceea dulceata. Viata de zi cu zi, ne invata staruinta.

Femeia cananeianca din Evanghelia de astazi, avea o fiica demonizata, o boala fara vindecare, cu puteri medicale. Trebuie sa invatam de la aceasta “profesoara”, femeia cananeianca, chipul prin care sa avem si noi implinirea rugaciunilor noastre, fiindca, de multe ori cerem si nu primim, batem si nu ni se deschide.

Sa fim incredintati ca noua ne revine vina, pentru neimplinirea rugaciunilor noastre. Femeii cananeiance i-a spus Domnul Iisus Hristos: “Mare este credinta ta!”. De fata era si Sfantul Apostol Petru si Sfantul Apostol Toma si Iuda. Sfantul Evanghelist Marcu ne spune asa: “Toate cate cereti, rugandu-va, sa credeti ca le veti primi si le veti avea” (Marcu 11:24).

Insa, Sfantul Apostol Iacov, ne avertizeazay: “Voi cereti si nu primiti fiindca cereti rau” (Iacov 4:3). Uneori crestinii ortodocsi cer de la Dumnezeu ceea ce ar putea obtine prin munca si straduinta personala. Este ca si cum ne-ar spune Dumnezeu: Eu sunt cu voi, va ajut, dar faceti si voi ceea ce sunteti datori! Zice un proverb: “Roaga-te, dar bate cu ciocanul!”.

Sa staruim in rugaciune si sa ne intarim in rabdare, fiindca, dupa cum oamenii, vara, se expun la razele binefăcatoare ale soarelui, asemenea si rugaciunea este expunerea sufletului nostre, in fata Soarelui dreptatii, ca sa se intareasca in noi, puterile cele duhovnicesti. Sa-ti dea Dumnezeu staruinta in cele duhovnicesti, asa cum a avut Avraam in credinta, Iacov in smerenie, Iosif in castitate, David in blandete, Iov in rabdare...

Amin si Aliluia!
Preot Ioan 🛎.








vineri, 12 februarie 2021

IISUSE , IISUSE , FIUL LUI DUMNEZEU , MILUIESTE - NE !

                    




joi, 11 februarie 2021

NU FERICIREA CU ORICE PRET,CI SFINTENIA CU ORICE PRET

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)



Bucuria nu este legata de lipsa suferintelor,ci de prezenta lui Dumnezeu.Adevarata credinta in Hristos il face pe credincios dupa chipul lui Dumnezeu si il aseamana Lui.Nu stiti ca trupul vostru este templu al Duhului Sfant care este in voi,pe care-l aveti de la Dumnezeu si ca voi nu sunteti ai vostri?(1Corinteni 6.1).


Domnul nu intarzie cu fagaduinta Sa,dupa cum socotesc unii ca e intarziere,ci indelung rabda pentru voi,nevrand sa piara cineva,ci toti sa vina la pocainta.Caci voia lui Dumnezeu aceasta este:SFINTIREA VOASTRA,
Sa va feriti de desfranare, fiecare din voi sa stie sa-si stapaneasca trupul in sfintenie si cinste,nu in patima poftei, asa cum fac neamurile care nu-L cunosc pe Dumnezeu 

                                                                                                                           (Sf.Ap.Pavel )


luni, 8 februarie 2021

USILE POCAINTEI ...

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)



Bucuria mea, cat de minunata si adevarata este aceasta cantare a Triodului: “Usile pocaintei deschide-mi, Datatorule de viata! Ca maneca (porneste dis-de-dimineata) duhul meu la Biserica ta cea Sfanta, purtand lacas al trupului, cu totul spurcat; ci, ca un Indurat, curateste-l cu mila milostivirii Tale”. Pacatul este un rau nemarginit, este o desavarsita nerecunostinta, savarsita impotriva lui Dumnezeu. Nimic nu se face mai usor si nimic nu se intelege mai greu decat pacatul. Prin pacat il insultam pe Dumnezeu. De cate ori pacatuim si ne mustra constiinta, cu smerenie sa spunem: Doamne, Dumnezeul meu am pacatuit. 

Cu ajutorul tau am inteles ca esti Iubitor de oameni, Bun, Drept, gata sa ma primesti si sa ma readuci la starea cea dintai. Si sa alergam la preotul duhovnic sa ne marturisim pacatele fara teama, fara rusine, fiindca, Tertulian, intr-o “Omilie despre Pocainta”, spune asa: “Daca ti-e rusine sa-ti marturisesti pacatele sub epitrahilul preotului duhovnic, uita-te la flacarile iadului, pe care numai marturisirea ta cu sinceritate si cainta le poate stinge”.
                                                                                                                      Preot Ioan 🛎

duminică, 7 februarie 2021

Duminica a 16-a după Rusalii (Pilda talantilor).

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)













vineri, 5 februarie 2021

"Rugaţi-vă neîncetat!"

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)



„Doamne, Iisuse Hristoase miluieşte-mă!”


Ce este rugăciunea şi cum trebuie să ne rugăm?

Mântuitorul ne învaţă că orice voim să ne facă să cerem în numele Lui. Cel mai important lucru din viaţa noastră este să ajungem la fericirea veşnică împreună cu Hristos, adică să ne mântuim. Urmând învăţăturile Mântuitorului şi îndemnul Sfântului Apostol Pavel de a ne ruga neîncetat Sfinţii Părinţi au alcătuit această scurtă rugăciune de rostire a numelui lui Hristos alăturând cererea noastră cea mai arzătoare, de a ne mântui.

Chiar dacă rugăciunea are diferite forme ea rămâne în esenţă următoarea: „Doamne, Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieşte-mă pe mine păcătosul!” sau mai scurt (pentru neputinţa noastră şi pentru a nu ni se împrăştia gândurile) „Doamne, Iisuse Hristose miluieşte-mă!” sau „Doamne, Iisuse Hristose miluieşte-mă pe mine păcătosul!”.

Cu toate că pentru mulţi oameni de astăzi este surprinzător, cererile din rugăciune sunt pentru mântuire, nu pentru sănătate, nu pentru bunăstare materială, nu pentru ajutor spre cele trecătoare, nu pentru fericire pământească, nici spre orie lucru izvorât din mintea şi sufletul nostru întinate şi înceţoşate de păcat ci rugăciunea este pentru a cere mântuirea adică fericirea în comuniune cu Dumnezeu în Împărăţia Cerului – Rai.

Cum să nu cerem, mai ales, sănătate? Exclamăm de multe ori nedumeriţi în faţa unor astfel de cuvinte. Este din ce în ce mai greu în societatea actuală să înţelegem că mântuirea este scopul nostru şi finalitatea vieţii şi de aceea, de multe ori în rugăciune, nu ştim ce cerem.

Mântuitorul ne atrage atenţia: „Nu ştiţi ce cereţi!” (Marcu 10, 38), aceasta chiar dacă ne spune: „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide” (Matei 7,7). Ne arată în continuarea acestor cuvinte că Dumnezeu ne îndeplineşte cererea dacă este bună adică dacă ne este de folos pentru mântuire: „Cine oare este omul acela dintre voi căruia fiul sau îi va cere pâine şi el îi va da piatră?; sau, de-i va cere peşte, el îi va da şarpe?

Deci, dacă voi, răi fiind, ştiţi să daţi daruri bune fiilor voştri, cu atât mai mult Tatăl vostru Cel din Ceruri va da cele bune celor care cer de la El!” (Matei 7, 9-11), „... că ştie Tatăl vostru de cele ce aveţi trebuinţă mai înainte ca să cereţi voi de la El.” (Matei 6, 8). 

Dumnezeu în atotînţelepciunea Sa ştie chiar mai bine decât noi ce ne trebuie.

Cererea noastră din rugăciune trebuie să fie în concordanţă cu adevărata căutare a comorilor cereşti: „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă..” (Matei 6, 33). Pentru că voia lui Dumnezeu cu noi este „…ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină.” (I Timotei 2, 4).

Şi pentru că Domul Hristos în învăţătura despre cum să fie rugăciunea noastră ne arată că atunci „Când vă rugaţi, nu spuneţi multe…” (Matei 6, 7) şi „orice veţi cere întru numele Meu, aceea voi face” (Ioan 14, 13-14). Iată că rugăciunea în numele Mântuitorului este cea mai folositoare. Rugăciunea neîncetată ne descoperă treptat taina mântuirii şi se întăreşte odată cu înaintarea pe cărarea către desăvârşire. Nu trebuie să aşteptăm să cunoaştem deplin despre Dumnezeu şi voia Lui şi să avem credinţa care mută munţii pentru a ne ruga.

A te ruga cu adevărat înseamnă să-ţi îndrepţi gândul şi cugetul spre neîntrerupta aducere-aminte de Dumnezeu. Oriunde şi oricând să fi ca şi cum Dumnezeu ar sta de faţă în mod văzut. „Faceţi în toată vremea, în Duhul, tot felul de rugăciuni şi de cereri, şi întru aceasta priveghind cu toată stăruinţa şi rugăciunea pentru toţi” (Efeseni 6, 18).

La început rugăciunea se face prin rostirea cu gura, a Prea Sfântului Nume al Domnului Iisus Hristos împreună cu cererea smerită de mântuire conţinută de cuvântul miluieste-mă. Rostirea neîncetată a rugăciunii lui Iisus („Doamne Iisuse Hristose miluieşte-mă!”) trebuie să se facă în orice timp şi în orice loc, fără să ţii seama de îndeletnicirea pe care o ai. „Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi, şi vom veni la el şi vom face locaş la el” (Ioan 14, 23).

    Repetarea deasă şi neîncetată a rugăciunii (oricum s-ar rosti la început) este singurul mijloc puternic, atât pentru ajungerea la săvârşirea rugăciunii lăuntrice, cât şi pentru mântuirea sufletului. Deasa repetare a rugăciunii este temelia care ţine toată clădirea lucrării de mântuire, aşa cum o întăreşte

 Sfântul Simeon Noul Teolog: „Cel ce se roagă neîncetat a cuprins toate faptele bune în aceasta” (Filocalia, vol. VI, Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, Bucureşti, 1977, p. 95).

sursa:

https://www.catedralaveche.ro/articole/rugaciunea/rugati-va_neincetat.php

marți, 2 februarie 2021

Rugaciune pentru binefacatorul tau

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)


Dumnezeule al dragostei, Tie sunt dator a-Ti multumi pentru dulcele simtamant al dragostei si ocrotirii, de care ma bucur. O, Cel ce esti izvorul tuturor bunatatilor, revarsa binecuvantarea si binefacerile Tale peste acela pe care inima mea il cinsteste si il iubeste, peste robul Tau (voi toti). Apara-l de toate primejdiile ce bantuie viata muritorilor pe pamant. Fa sa rasara asupra lui intotdeauna un soare stralucitor, ca sa risipeasca norii grijilor si ai suferintelor din viata lui. Umple inima lui de bucuria mantuirii Tale, povatuieste-i pasii pe cai drepte, in scopul mantuirii si al fericirii. Nu lasa ca apasatoarele suferinte sa-i innoureze fruntea si sa-i amarasca inima. Nenorocirile lui sa nu faca a i se cobori lacrimi in ochi, inima lui sa nu fie jertfa intristarilor. Fa ca fiecare din zilele lui sa fie o frumoasa zi de primavara, viata lui sa se asemene unui rau limpede si lin, ce curge prin gradini inverzite si pline de flori. Iar daca va fi amenintat de nenorocire, fii aparatorul si ocrotitorul lui, precum el este aparatorul meu. Ori in ce parte va merge sau se va afla, umbreste-l cu bunatatea si apararea Ta. Da-i, Dumnezeul meu, toate placerile si toate bucuriile iertate muritorilor care pazesc poruncile Tale si fac bine aproapelui lor. ingerul Tau cel bun sa-l insoteasca si sa-l pazeasca in toate zilele lui si, dupa o viata lunga, plina de binefaceri si fapte bune, sa se invredniceasca a dobandi bunatatile Tale cele fara de sfarsit, gatite tuturor celor ce lucreaza virtutea. Amin.

2 FEBRUARIE ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI-- PRAZNIC ÎMPĂRĂTESC

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)






















     Aducerea la Templu a Pruncului Iisus, sau Întâmpinarea Domnului, este unul dintre Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit pe 2 februarie, această sărbătoare are dată fixă.

Întâmpinarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la nasterea lui Hristos când Mantuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria si dreptul Iosif pentru implinirea Legii, care prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie afierosit lui Dumnezeu in a 40-a zi de la nastere. În acest moment se facea si curatirea mamei. În Templu sunt întampinati de dreptul Simeon si prorocita Ana.

Potrivit Traditiei, dreptul Simeon a facut parte din traducatorii Pentateuhului din limba ebraica in greaca. In momentul in care a ajuns la textul: "Iata Fecioara va lua in pantece si va naste fiu“, a inlocuit termenul "fecioara” cu "femeie”. Pentru necredinta sa, Dumnezeu i-a fagaduit ca nu o sa moara pana nu va vedea pe Mesia nascut din Fecioara (Luca 2, 25-26).
Simeon, om al rugaciunii, reprezinta asteptarea împlinirii profetiilor. În momentul in care acesta Îl ia in brate pe Hristos, rosteste:

"Acum slobozeste (elibereaza) pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, ca vazura ochi mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau, Israel“ (Luca 2, 29-32).

Prorocita Ana simbolizeaza Legea si Proorocii, cele care se vor împlini in persoana lui Hristos.

Sursa; Doxologia

Arhivă blog

BLOGURILE MELE LE GASITI AICI !

Postări populare

INTRĂ SI AICI :

Despre mine

Fotografia mea
Sunt pe internet , pentru Slava Lui Hristos si lucrez la Via Domnului ..Iubesc Ortodoxia ,,Credinta adevărată!