miercuri, 7 septembrie 2022

SMERENIE, SMERENIE, SMERENIE

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)


   🙏 Bucuria mea, asa trebuie sa cerem mereu la Dumnezeu, blandete, rabdare, SMERENIE... Iata ce zice Sfantul Parinte, Ioan de Kronstadt: "Cum poate cineva sa dobandeasca smerenia? Prin neincetate aduceri aminte de greseli si prin nadejdea apropierii de moarte, prin inbracaminte proasta, prin alegerea locului celui din urma, prin implinirea, in orice lucrare, a faptelor celor mai mici si mai de nimic, prin ascultare, prin tacerea necurmata, prin neiubirea adunarilor, prin vointa de a ramane necunoscut si nebagat in seama, si prin tinerea tuturor lucrurilor cu o desavarsita randuiala, prin ura fata de convorbirea cu multi, si prin neiubirea de castig. Si apoi prin ridicarea mintii mai presus de ocara si defaimare din partea oamenilor, si mai presus de pizma. Si prin aceea ca nu tu stapanesti pe toti ceilalti, nici toti ceilalti nu te stapanesc pe tine, ci tu te-ai insingurat si nu ai grija de nimeni pe lume, ci numai de tine. Si pe scurt: instrainarea, singuratatea si saracia, acestea nasc smerenia si curatesc inima.

Construiesc pe nisip cei ce se roaga fara credinta, imprastiat, cu raceala. 

   O asemenea rugaciune se risipeste de la sine si nu-i aduce nici-un folos rugatorului. Construiesc pe stanca cei care, atat timp cat dureaza rugaciunea, tin ochii atintiti spre Dumnezeu, rugandu-I-se asa cum s-ar ruga unei persoane vii, vorbindu-I fata catre fata." 

Ne este de mare folos si cuvantul Sfantului Parinte, Ignatie Briancianinov:

"Fericit este sufletul care s-a cunoscut pe sine că este in intregime nevrednic de Dumnezeu, care s-a vazut pe sine sarac, ca unul ce este nenorocit si pacatos! Acesta este pe calea mantuirii, in el nu se află amagire de sine." 

Asadar, drept graieste Sfantul Parinte, Nectarie din Eghina: "Lasa-te un mana Lui cu incredere si cere-I ajutorul, ca sa primesti putere in lupta. Dumnezeu stie cat poate duce fiecare si ne da ispitele dupa masura puterilor noastre. 

Sa tii minte ca după ispite vine bucuria sufleteasca si ca Dumnezeu acopera pe cei care îndura ispite si sufera pentru dragostea Sa" Smerenia, alunga falsele vedenii. Iata o istorioara din Patericul egiptean care ne dovedeste acest lucru: "Unui calugar i s-a aratat intr-o noapte diavolul in chip de inger luminos, zicandu-i:

 − Eu sunt arhanghelul Gavriil si am venit sa-ti aduc o veste buna! 

La care acela i-a raspuns: 

− Vezi, ingere, ca poate ai fost trimis la altcineva, fiindca, eu sunt om pacatos si nevrednic de asemenea vedenii ceresti! Si vazand duhul cel rau smerenia calugarului, s-a facut nevazut." 

Si in incheiere mesajului, iata ce ne indeamna Sfantul Parinte, Paisie Aghioritul: "Sa te inarmezi mereu cu rugaciunea si cu Sfanta Cruce! Nu uita sa iti faci semnul crucii aducandu-ti aminte de Domnul cel Rastignit...".

   🙏 BUCURIA Sfanta, PACEA Sfanta si LUMINA Sfanta, sa copleseasca sufletul tau! Amin si Aliluia!

                                                                                                                        Preot Ioan 🔔.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

"Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar."

(Epistola intaia catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel 13:4-6)

Arhivă blog

BLOGURILE MELE LE GASITI AICI !

Postări populare

CITESTE AICI DESPRE APA SFINTITĂ

CITESTE AICI DESPRE APA SFINTITĂ
CLIK PE IMAGINE

Despre mine

Fotografia mea
Sunt pe internet , pentru Slava Lui Hristos si lucrez la Via Domnului ..Iubesc Ortodoxia ,,Credinta adevărată!

Amintiri din Pelerinaj Grecia 2017

Amintiri din Pelerinaj Grecia 2017

INTRĂ SI AICI :

Wikipedia

Rezultatele căutării

TAINA SFÂNTULUI BOTEZ