marți, 22 decembrie 2015

A trecut la Domnul preotul Mihai Pop

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)

Zile triste pentru credinciosii Parohiei noastre...a plecat sus la ceruri Preotul Mihai Pop care a făcut foarte multe pentru această parohie...cu durere in suflet că nu am putut participa la funeralii , fiind plecată din localitate vă postez articolul  preluat de pe Mitropolia Banatului...
Dumnezeu să vă odihnească Părinte Mihai si să ne vegheati de acolo de sus ...

http://mitropolia-banatului.ro/a-trecut-la-domnul-preotul-mihai-pop/Preotul iconom stavrofor MIHAI POP, 71 de ani

(2 septembrie 1944 – 19 decembrie 2015)

Sâmbătă, 19 decembrie 2015, preotul pensionar Mihai Pop a trecut la cele veșnice la vârsta de 71 de ani după o perioadă de suferință și boală.

Preotul Mihai Pop s-a născut în Maramureș, satul Hoteni, comuna Ocna Șugatag, într-o familie de buni creștini, din părinții Petru și Ana Pop, fiind cel mai mic dintre cei trei frați. A făcut școala primară în satul natal, absolvind ulterior ciclul gimnazial la Brebu.

S-a înscris la Seminarul Teologic de la Cluj pe care l-a absolvit cu rezultate deosebit de bune în 1963. După seminar s-a înscris la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu pe care l-a absolvit în anul 1972.

Dorind să îmbrățișeze de slujirea preoțească, s-a căsătorit la 20 august 1966 cu tânăra profesoară Melania Lupulescu, cea care i-a fost sprijin, sfetnic și mângâiere întreaga viață. Vrednicul de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu al Banatului l-a hirotonit la 4 decembrie 1966 preot pe seama parohiei Crivina de Jos, protopopiatul Lugoj. Aici, într-o parohie mică de până în 100 de familii, a avut realizări deosebite în slujirea pastorală dar și pe tărâm administrativ: a pictat în întregime biserica și a renovat-o complet în exterior, a împrejmuit și îngrijit cimitirul și s-a îngrijit de bunul mers al vieții bisericești. Un moment deosebit pentru viața parohiei a fost vizita părintelui Mitropolit Nicolae Corneanu, primă vizită a unui arhiereu în parohia Crivina de Jos, când biserica a fost sfințită și târnosită cu sfinte moaște.

După 8 ani de slujire în Crivina, a fost transferat în parohia vecină Sacu. Aici părintele Mihai a consolidat parohia și a păstorit-o cu multă dragoste și dăruire. S-a remarcat, din nou, prin realizările gospodărești: a schimbat complet acoperișul bisericii și a renovat-o în totalitate. Realizarea cea mai de seamă a părintelui Mihai în această parohie a fost zidirea din temelii a casei parohiale. În ciud opoziției autorităților comuniste din acele timpuri a construit între anii 1977 – 1982 o casă parohială cu două etaje.

Mitropolitul Nicolae Corneanu l-a sfătuit pe părintele Mihai să se înscrie la concursul pentru ocuparea postului de preot paroh în Timișoara, la parohia Viile Fabric, în urma căruia a fost declarat admis și numit la 13 februarie 1983. A fost o promovare și o dovadă a încrederii pe care ierarhul Banatului a investit-o în părintele Mihai Pop; pentru părintele nostru a fost o chemare la mai multă muncă și jertflenicie în condiții deosebit de dificile, cu o parohie dezbinată și cu autorități atee, ostile ideii de consolidare a parohiei.

Cea mai urgentă problemă, dar și cea mai grea, era nevoia stringentă de un nou locaș de cult, mai încăpător, pentru cartierul în plină expansiune și extindere din Calea Lipovei. Vechea biserică, zidită în perioada interbelică de către un alt preot vrednic, Ștefan Șora, nu mai reușea să acopere nevoile pastorale ale numeroșilor credincioși care au venit din toate colțurile țării și s-au stabilit aici.

Autoritățile orașului nu au eliberat autorizația de extindere a bisericii ci au emis, cu ocazia sistematizării străzii care trece prin fața bisericii, o autorizație de mutare clopotniței în anul 1985. Încredințându-se purtării de grijă a lui Dumnezeu părintele Mihai Pop a luat o decizie deosebit de riscantă pentru acele vremuri: a demolat biserica veche păstrând doar două ziduri (brațele crucii) din ea și practic, a construit o nouă biserică fără a avea autorizație în acest sens. A fost o mișcare foarte riscantă, însă nu a fost singur, a avut alături colaboratori de nădejde în parohie, în primul rând pe harnicul epitrop de pie memorie Mihuță Silvestru – cel care i-a fost colaborator apropiat la parohia Timișoara – Viile Fabric, precum și ceilalți consilieri parohiali și credincioși. Un mare sprijin l-a avut în familie, în doamna preoteasă Melania și în fiica Mihaela care au înțeles să-și sprijine soțul și tatăl și la bine și la greu. Dar cel mai mare ajutor l-a avut preotul Mihai de la Bunul Dumnezeu în care a crezut cu tărie, pe care L-a iubit cu pasiune și pe care L-a slujit o viață întreagă.

Revoluția din decembrie 1989, pe care o comemorăm în aceste zile, a pus capăt presiunilor din partea autorităților și părintele și-a continuat activitatea finisând construcția bisericii pe care a pictat-o cu soții Ana și Ion Bădilă, a înzestrat-o cu mobilier sculptat de stejar și sistem de încălzire. Încununarea activității din parohia Viile Fabric a părintelui Mihai Pop a reprezentat-o târnosirea bisericii parohiale de către Mitropolitul Nicolae Corneanu la 24 august 1997 când, pentru slujirea de o viață, părintele Mihai a fost distins cu rangul de iconom-stavrofor.

Neobosit, preotul Mihai Pop a construit o capelă lângă biserică și pe care, ulterior a extins-o cu navă și altar, devenind biserică în toată regula, fiind și această împodobită cu pictura soților Bădilă și fiind târnosită, în încredințarea mitropolitului Nicolae Corneanu de către Preasfințitul Lucian Mic, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, la 11 iulie 2004. La parohie, prin strădania părintelui Mihai s-a amenajat și altarul de vară de slujire în aer liber și Drumul Crucii din curtea bisericii.

Fire activă, preotul Mihai Pop s-a implicat și în viața orașului fiind ales consilier local al municipiului Timișoara pentru o perioadă de două mandate, în perioada 1992 – 2000. În această calitate s-a implicat în numeroase activități pentru bunul mers al urbei sprijinind mulți preoți și multe biserici în activitatea lor. Însă proiectul de căpetenie a părintelui consilier local Mihai Pop a fost redobândirea clădirii Capelei Militare din piața 700, transformată în depozit, și destinarea ei cultului și slujirii liturgice. În acest demers a întâmpinat nenumărate dificultăți și împotriviri, zeci de procese cu peste o sută de înfățișări în toată țara, și chiar agresiuni fizice și insulte. Însă, cu ajutorul lui Dumnezeu, părintele și-a văzut visul cu ochii: capela militară a redevenit locaș de cult și și-a deschis ușile pentru credincioșii care acum sunt în parohia Timișoara – Cetate. Pentru această contribuție deosebită la viața cetății a fost apreciat la superlativ atât de către conducerea superioară bisericească a Mitropoliei Banatului cât și de către Garnizoana militară din Timișoara, dar și de către primarul de atunci al Timișoarei, domnul inginer doctor Gheorghe Ciuhandu.

În activitatea sa părintele Mihai și preoteasa Melania nu i-au uitat nici pe semenii lor sărmani. În acest sens a înființat în 1998 Asociația „Diaconia” care derulează până în prezent activități caritabile. Prin strădania părintelui parohia a avut o colaborare cu Școala Gimnazială nr. 7 din Timișoara unde s-a amenajat cu contribuția parohiei o capelă pentru elevii școlii.

Părintele Mihai Pop a fost un bun slujitor al Bisericii cu o voce puternică și un timbru inconfundabil care a înălțat inimile și rugăciunile multor credincioși către Dumnezeu. I-a plăcut foarte mult să slujească și să predice; era un bun orator, iubit de către credincioși, un vorbitor exigent cu el însuși, pregătindu-și cu atenție predicile pe care le ilustra cu pilde vii menite să miște inimile ascultătorilor.

Era o fire disciplinată, organizată și punctuală, disciplină și punctualitate pe care o cerea și colaboratorilor. A acordat o atenție specială îndrumării tinerilor dăruiți de Dumnezeu din parohie pe calea studiilor teologice – a recomandat pentru Teologie și a sprijinit la studii peste 25 de tineri dintre care mulți sunt preoți sau profesori și profesoare de Religie. Spre finalul perioadei active de dinainte de pensionare a organizat foarte multe pelerinaje în toată țara, făcând chiar el oficiul de ghid și îndrumător pentru pelerini.

În acest decembrie sufletul părintelui Mihai pleacă la Dumnezeul lui pe care la- slujit aproape jumătate de veac aici pe pământ în mai multe parohii și pentru care a înălțat mai multe locașuri de slujire și rugăciune. După o viață de muncă și slujire pleacă să-și afle odihna în brațele Părintelui Ceresc. De acolo veghează în rugăciune asupra familiei sale rămase aici pe pămând și asupra familiei sale lărgite care a fost parohia. De Crăciunul acestui an părintele Mihai își va împleti vocea cu cea a cetelor îngerești în colindul sfânt și bun!

Înmormântarea va avea loc marți, 22 decembrie, ora 12,00 în biserica cu hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel” a Parohiei Viile Fabric.

Veșnică să îi fie pomenirea iar amintirea lui din neam în neam!

Filmuletele sant de la sfintirea Drumului Crucii , unde il puteti vedea pe Părintele Mihai Pop....

cod

Postări populare

Etichete

A trecut la Domnul preotul Mihai Pop (1) ACATISTUL MANTUITORULUI IN NOAPTEA DE REVELION (1) Acatistul Sfântului Arhidiacon Stefan (1) Acatistul Sfintilor Petru si Pavel (1) ACATISTUL SFINŢILOR ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL (2) BINE AI VENIT! (1) Biserica şi Şcoala din sufletul meu (1) Casa Sfantului Petru din Capernaum (1) Când privesc colindătorii (1) Ce este Simbolul Credinţei sau «Crezul»? (3) Cele noua lectii predate de Sfintii Petru si Pavel (2) CLOPOTUL si TOACA (1) Concert de colinde (2) CRĂCIUN FERICIT (2) Credincioșii Parohiei Timișoara-Viile Fabric alături de eleva Carina Udriște (1) CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE S F Â N T A B I S E R I C Ă O R T O D O X Ă (1) CUVÂNT DE INVĂTĂTURĂ CRESTIN ORTODOXĂ - Ce este Simbolul Credinţei sau «Crezul»? (1) Despre Boboteaza (4) Despre cruce (2) Despre dragoste (1) DESPRE POMENI (2) Despre post (1) DESPRE PREOTIE (2) DESPRE SFÂNTA BISERICĂ ORTODOXĂ (1) DESPRE SFÂNTUL MASLU (2) DESPRE SMERENIE (2) Despre spovedanie (2) Din epistola catre Efeseni a Sf. Apostol Pavel (2) DIN SFATURILE PREOTULUI IOAN (9) Duminica Sfinţilor Români (1) Duminica Fiului Risipitor (1) Duminica Iertării (1) Duminica Infricosatei Judecăti (1) Duminica Tomii (1) E vremea colindelor (2) Epistola a doua catre Efeseni a Sf . Apostol Pavel (1) Epistola către Romani - capitolul 12 (1) Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel (1) Epistole (2) Evanghelia lui Zaheu Vamesul (1) Floriile (1) IARNA (1) Inăltarea Domnului (1) Inăltarea sfintei cruci: (3) Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru (3) INIMA PERFECTA (1) Intampinarea Domnului (1) Intrarea Maicii Domnului in Biserică (1) INVĂTĂTURĂ DE CREDINTĂ CRESTIN- ORTODOXĂ -Ce este Sfânta Scriptură? (1) Invierea ficei lui Iair (1) Izvorul Tamaduirii 2016 (2) IZVORUL TĂMĂDUIRII - 2014 (3) Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului (1) LANŢUL SFÂNTULUI APOSTOL PETRU (3) MAICA DOMNULUI: CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE S M E R E N I E (1) Marsul pentru viată (1) MINUNI ale SFANTULUI ARHANGHEL MIHAIL (1) Mosii de iarnă (1) ODIHNĂ VESNICĂ (1) Pelerinaj in Tara Sfântă - Israel - 2017 (2) Perelinaj la Mănăstirea Bocsa-Vasiova (1) Pilda Semănătorului (1) PILDE CRESTIN ORTODOXE (7) Poezii (11) Poezii cu Maica Domnului (1) Poezii cu preot Ion Predescu (1) Poezii cu Preot Sorin Croitoru (13) Poezii de Eliana Popa (9) Poezii de la Preot Ioan (3) Poezii deTraian Dorz (1) POPASUL AL - IX-LEA (1) POPASUL AL - VI- LEA (1) POPASUL AL - VIII-LEA (1) POPASUL AL - XIV-LEA (1) POPASUL AL II-LEA (1) POPASUL AL III- LEA (1) POPASUL AL IV -LEA (1) POPASUL AL V - LEA (1) POPASUL AL XII-LEA (1) POPASUL AL XIII (1) POPASUL AL- VII-LEA (1) POPASUL AL- X- LEA (1) POPASUL AL-XI-LEA (1) POPASUL I (1) POPASURILE (1) Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (6) Predica Mitropolitului Ioan Selejan 28.12.2014 (1) PREDICA ZILEI DE 11. 01 2015 (1) Predica zilei de astăzi ..a zilei de Sf.Ioan Botezătorul (1) Preot Sorin Croitoru (2) PROCESIUNE DE FLORII - 2014 (1) PSALMUL 142 (1) Psalmul 50 (al lui David) (1) Rugaciune care se citeste in fiecare post (1) RUGACIUNE CATRE MAICA DOMNULUI (2) Rugaciune catre Sfantii Petru si Pavel (1) Rugaciune catre Sfantul Arhanghel Mihail (1) Rugaciune catre Sfintii Apostoli Petru si Pavel (2) Rugaciune impotriva farmecelor si bantuirii duhurilor rele (1) Rugaciune pentru cel ispitit de vrajmas (2) Rugaciune pentru vederea pacatului propriu (1) RUGACIUNI (5) RUGĂCIUNE CATRE MAICA DOMNULUI (1) Rugăciune către Sfântul Arhanghel Mihail (1) Rugăciune către Sfintii Petru si Pavel (4) RUGĂCIUNE CĂTRE SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL (2) RUGĂCIUNE CĂTRE TATĂL (3) RUGĂCIUNI (16) Rugăciuni la Sf. Maslu (1) Săptămana Patimilor (4) Sâmbăta lui Lazăr (2) SCRISOARE DE LA IISUS (1) Semnificatia cheilor si sabiei la Sfintii Apostoli Petru si Pavel (1) Sf Liturghie (8) Sfanta Parascheva (1) Sfanta Treime (1) SFANTE EVANGHELII (2) Sfantul Apostol Pavel si Arhanghelul Mihail (1) Sfantul Arhidiacon Stefan (2) Sfantul Ioan Iacob Hozevitul (1) Sfantul Nicolae (2) Sfantul Patapie (1) Sfaturi Duhovnicesti (4) Sfânta Evanghelie a zilei de astăzi 14.12.2014 (1) SFÂNTA LITURGHIE 1 IAN 2015 (1) SFÂNTA LITURGHIE DIN DUMINICA DINAINTE DE BOTEZUL DOMNULUI (1) Sfântul Apostol Petru (1) Sfântul Dimitrie (1) SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL (2) Sfântul Ioan Iacob Hozevitul (1) Sfinte Evanghelii (4) Sfinte Liturghii (3) Sfintele Pasti (6) Sfinti (2) Sfintii Apostoli Petru si Pavel (5) Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril (3) SFINTII PETRU SI PAVEL (3) Sfintii Trei Ierarhi (1) Sfintirea caselor. (1) si Schitul de pe Muntele Semenic din Caraş-Severin (1) SLUJBA DE SFANTUL VASILE CEL MARE (3) Slujba vecerniei cu litie (5) Slujba vecerniei cu litie din 31 decembrie 2014 (1) Soborul Maicii Domnului (1) Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil (1) Soborul Sfîntului Arhanghel Gavriil (1) Soborul Sfîntului Ioan (1) Traditii de Buna Vestire (5) Troparul Sfintilor Mihail si Gavril (1) Vamesul si Fariseul (1) Viata si activitatea Sfantului Apostol Pavel (2) viaţa şi activitatea; (1) Videoclipuri youtube (6) Vietile Sf. Ap. Petru si Pavel (1) Vinerea Mare ..2014 (1)

Sf.Petru si Pavel

Sf.Petru si Pavel

Sfanta Impărtăsanie

Sfanta Impărtăsanie

Preotii nostrii

Preotii nostrii

Preot Paroh Sfercoci Marius

Preot Paroh Sfercoci Marius