duminică, 27 ianuarie 2019

A trecut la Domnul părintele pensionar Ilie Stoca

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)


S-a născut la data de 27 iunie 1919 în localitatea Lescovița, județul Caraș-Severin, din părinții Jiva și Danița Stoca. După cele 4 clase primare urmate în localitatea natală, în 1930 începe cursurile gimnaziale la liceul din Oravița. Odată cu absolvirea celor 8 clase, în urma examenului susținut, a fost admis la Academia Teologică din Caransebeș, în anul 1938.

La data de 9 mai 1943 s-a căsătorit cu Maria Petrica, născută la 25 decembrie 1925 în Vrani, județul Caraș-Severin.

În același an a fost hirotonit diacon pe seama catedralei episcopale din Caransebeș, iar după mai puțin de un an, a fost hirotonit preot.

Prima sa parohie a fost în localitatea Iersig, județul Caraș-Severin, unde a slujit timp de doi ani, din 1944 până în 1946. Aici a acoperit biserica monument istoric, cu șindrilă nouă. A două parohie a fost Surduc, tot din județul Caraș-Severin. Aici, de asemenea, a acoperit cu șindrilă biserica monument istoric.

După mai bine de șapte ani, în 1953, a părăsit Surducul și a plecat la Nădrag, județul Timiș. Aici nu era casă parohială, așa încât părintele a început de îndată lucrări la noua casă parohială, la care s-a lucrat timp de cinci ani, din 1953 până în 1958. La Nădrag a păstorit timp de 21 de ani, din 1953 până în 1974.

În 1974 a fost numit paroh la Giarmata Vii, județul Timiș, unde a păstorit 10 ani. La împlinirea vâtstei de 65 de ani a ieșit la pensie, în anul 1984.

Ca pensionar a locuit o vreme la mănăstirea Dealu, jud. Dâmbovița, slujind acolo din 1986 până în 1989. În 1989 a plecat într-un pelerinaj la Ierusalim, unde a slujit pe la mai multe biserici, inclusiv la Mormântul Mântuitorului.

După 1990 a fost îmbisericit de mitropolitul Nicolae Corneanu la catedrala mitropolitană.

Slujba înmormântării a avut loc sâmbătă 26 ianuarie, în cimitirul de pe strada Cosminului din Timișoara, fiind săvârșită de slujitorii parohiei Timișoara Viile Fabric, pe raza căreia a domiciliat adormitul în Domnul. P.On. Părinte Marius Sfercoci, inspector eparhial a transmis un mesaj de condoleanțe din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului.

Bunul Dumnezeu să îi facă parte de odihnă veșnică, împreună cu toți drepții Săi!

sursa:http://mitropolia-banatului.ro/a-trecut-la-domnul-parintele-pensionar-ioan-stoca/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

"Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar."

(Epistola intaia catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel 13:4-6)

Arhivă blog

BLOGURILE MELE LE GASITI AICI !

Postări populare

CITESTE AICI DESPRE APA SFINTITĂ

CITESTE AICI DESPRE APA SFINTITĂ
CLIK PE IMAGINE

Despre mine

Fotografia mea
Sunt pe internet , pentru Slava Lui Hristos si lucrez la Via Domnului ..Iubesc Ortodoxia ,,Credinta adevărată!

Amintiri din Pelerinaj Grecia 2017

Amintiri din Pelerinaj Grecia 2017

INTRĂ SI AICI :

Wikipedia

Rezultatele căutării

TAINA SFÂNTULUI BOTEZ