vineri, 23 februarie 2018

Manastirea Sfantul Patapie

”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)Am ajuns la Manăstirea Sf. Patapie...o frumusete de manastire ...preotii nostrii au citit acatistul Sfantului ...ne-am rugat la Sfintele moaste...am primit in dar vată cu ulei de la candela Sfantului...am cumpărat suveniruri ...si am plecat mai departe...atasez cateva poze pe care le-am făcut spre amintire că am trecut si noi prin acele locuri..Sfântul Cuvios Patapie  
8 decembrie

Manastirea Sfantul Patapie - Agios Patapios, Osios Patapios - este o manastire ortodoxa, cu obste de maici, asezata la doar 14 kilometri distanta de localitatea Loutraki, Grecia, la o altitudine de 700 de metri, in Muntii Geraneia. Manastirea Sfantul Patapie apartine Bisericii Greciei, din punct de vedere jurisdictional ea fiind localizata in Mitropolia de Corint.

Manastirea se afla asezata pe inaltimile din jurul Corintului. Moastele facatoare de minuni ale Cuviosului Patapie sunt asezate intr-una din grotele din incinta manastirii. In grota alaturata celei care adaposteste moastele este cea in care a vietuit si s-a nevoit sfantul ocrotitor al locului. Cuviosul Patapie este cunoscut ca unul dintre sfintii tamaduitori de cancer.

Manastirea Sfantul Patapie din Loutraki - scurt istoric

Manastirea din Loutraki, inchinata Sfantului Patapie din Teba Egiptului, praznuit la dara de 8 decembrie, a fost intemeiata in anul 1952, la dorinta Parintelui Nectarios Kyriakos. Binecuvantarea de zidire a fost data de catre Procopie, mitropolitul de Corint, ca loc alegandu-se pestera care pastreaza Moastele Sfantului Patapie si imprejurimile acesteia.


Sfintele sale Moaste au fost gasite in aceasta pestera in anul 1904, de catre Parintele Constantine Sosanis. Acestea au fost gasite sub un acoperis de tigle si frunze, facut pentru a fi protejate de umezela pesterii. Ele raspandeau un miros placut. Peste ele era asezat un sul de hartie, cu numele Sfantului Patapie, o cruce mare de lemn si mai multe monede bizantine.

Astazi, in pestera sfantului exista deja o micuta biserica si o sacristie, ambele sapate in stanca muntelui. Aceasta pestera se afla in partea nord-vestica a bisericii centrala a manastirii. Sfintele Moaste sunt pastrate intr-o racla de lemn, frumos sculptata, in adancimea pesterii.

Manastirea Sfantul Patapie - Loutraki, Grecia

In interiorul pesterii se pastreaza inca o serie de minunate fresce bizantine din secolul al XIII-lea. In cadrul celor pastrate pana astazi se numara cele ce ii infatiseaza pe: Sfantul Patapie - Osios Patapios, Sfanta Rabdare - Osia Ypomoni si Sfantul Nikon Metaniote - Osios Nikonas.

Odata intemeiata manastirea, Sora Patapia a fost numita stareta, alaturi de Parintele Nectarios Kyriakos, drept parinte spirtitual pentru toata obstea. Astazi, obstea manastirii de pe inaltimele Corintului numara cam 40 de maici, fiecare vietuind in chilia ei, in rugaciune si nevointa.

Biserica centrala a manastirii este inchinata Maicii Domnului. In aceasta biserica se mai pastreaza, spre bucuria maicilor si a pelerinilor, capul Sfintei Ipomoni - mama imparatului Constantin Paleologul, ultimul imparat bizantin - si o parte din Moastele Sfantului Nikon.

Sfantul Cuvios Patapie era de loc din Teba Egiptului. El a trait in secolele IV-V. Alegand viata calugarească, a urmat lui Hristos si s-a nevoit multi ani in pustiu. Apoi a venit la Constantinopol, unde a facut foarte multe minuni: a dat orbilor vedere, a vindecat, ungand cu untdelemn sfintit pe idropici, a izgonit demoni, a vindecat cancerul.

Crescand numarul ucenicilor, in jurul Sfantului Patapie, acesta a zidit o manastire: Manastirea Egiptenilor. In aceasta manastire a si murit sfantul, dandu-si sufletul in mainile lui Hristos. Un prieten de-al sau, Sfantul Varas a mutat sfintele sale Moaste in manastirea sa: Manastirea Sfantului Ioan al Pietrei (Agios Ioannis Petras), care se afla sub protectia familiei imperiale din Constantinopol, familia Paleologilor.

Odata cu Cucerirea Constantinopolului, Aggelis Notaras, o ruda a imparatului, cu scopul de a feri Sfintele Moaste ale Sfantului Patapie de necredinta otomana, le-a luat din biserica si le-a ascuns intr-o pestera din Muntii Geraneia, in nordul Greciei. Aceasta pestera a fost descoperita, din randuiala lui Dumnezeu, in anul 1904.

Sfantul Cuvios Patapie - mare facator de minuni

1. O femeie oarecare avea o vatamare nevindecata (cancer) la pieptul sau si acum, deznadajduita fiind de doctori si inmultindu-se cumplita ei durere, a venit la Cuviosul Patapie si cazand la picioarele lui, cu multa tanguire si rugaminte, cerea tamaduire. Iar sfantul insemnand rana cu semnul Crucii, indata a vindecat-o.

2. Un tanar oarecare patimea cumplit, fiind muncit de un diavol care il izgonea prin munti si prin pustietati, trantindu-l in foc si in apa ca sa-l piarda, aruncandu-l de pe inaltimile muntilor in prapastiile vailor, batand si sfaramand tot trupul lui, incat acum l-ar fi pierdut pe el, de nu ar fi pazit Dumnezeu zidirea Sa de pierderea cea desavarsita; caci El infraneaza toata puterea vrajmasului cea cu totul inrautatita.

Odata ducandu-l diavolul pe tanarul acela spre tarmurile marii, cu mare pornire, pentru ca sa-l arunce in noian si sa-l inece, a intalnit in drum pe Cuviosul Patapie, care, prin porunca lui Dumnezeu, iesea din coliba sa ca sa libereze faptura cea zidita dupa chipul Lui, din robia vrajmasului. Iar diavolul, vazand de departe pe fericitul, a inceput a se apropia catre dansul sarind, intorcandu-si ochii, spumegand, scrisnind din dinti si ingrozindu-l cu ucidere; apoi, apropiindu-se de Sfantul Patapie, a strigat:

"O, nevoie! O, primejdie, ce este aceasta? Si aici iarasi este omul acesta? Ce voi face, unde ma voi duce, unde voi mai vietui de acum, mult ostenindu-ma si abia aflandu-mi locasul acesta? Iata acum cu nevoie ma izgoneste dintr-insul; cu adevarat infricosat esti Nazarineanule, cu adevarat infricosat si pretutindeni peste toti este stapanirea Ta. Deci unde ma voi duce, ori in pustie, ori in cetate, sau unde Tu nu esti de fata, ca numai cu semnul Crucii si prin numele Tau ma izgonesti; caci sunt biruit si izgonit."

Acestea zicand necuratul, arunca pe tanarul in sus. Iar facatorul de minuni Patapie, facand semnul Crucii cu mana in vazduh, a certat duhul, zicand: "Iesi, duh necurat, iesi, du-te departe in pustie! Hristos iti porunceste aceasta prin mine, a carui putere chiar si nevrand ai marturisit-o." Acestea zicand sfantul, diavolul a aruncat pe tanar la pamant si a iesit dintr-insul pe gura ca un fum. Iar tanarul, viindu-si in simtiri, plangea de bucurie si multumea mai intai lui Dumnezeu, apoi si Cuviosului Patapie, pentru izbavirea sa de duhul cel necurat.

Teodor Danalache
http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/manastirea-sfantul-patapie-loutraki-87860.html

cod

Postări populare

Etichete

A trecut la Domnul preotul Mihai Pop (1) ACATISTUL MANTUITORULUI IN NOAPTEA DE REVELION (1) Acatistul Sfântului Arhidiacon Stefan (1) Acatistul Sfintilor Petru si Pavel (1) ACATISTUL SFINŢILOR ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL (1) BINE AI VENIT! (1) Biserica şi Şcoala din sufletul meu (1) Când privesc colindătorii (1) Ce este Simbolul Credinţei sau «Crezul»? (3) Cele noua lectii predate de Sfintii Petru si Pavel (2) CLOPOTUL si TOACA (1) Concert de colinde (2) CRĂCIUN FERICIT (2) Credincioșii Parohiei Timișoara-Viile Fabric alături de eleva Carina Udriște (1) CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE S F Â N T A B I S E R I C Ă O R T O D O X Ă (1) CUVÂNT DE INVĂTĂTURĂ CRESTIN ORTODOXĂ - Ce este Simbolul Credinţei sau «Crezul»? (1) Despre Boboteaza (2) Despre cruce (2) Despre dragoste (1) DESPRE POMENI (2) Despre post (1) DESPRE PREOTIE (2) DESPRE SFÂNTA BISERICĂ ORTODOXĂ (1) DESPRE SFÂNTUL MASLU (2) DESPRE SMERENIE (2) Despre spovedanie (1) Din epistola catre Efeseni a Sf. Apostol Pavel (2) DIN SFATURILE PREOTULUI IOAN (9) Duminica Sfinţilor Români (1) Duminica Fiului Risipitor (1) Duminica Iertării (1) Duminica Infricosatei Judecăti (1) Duminica Tomii (1) E vremea colindelor (2) Epistola a doua catre Efeseni a Sf . Apostol Pavel (1) Epistola către Romani - capitolul 12 (1) Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel (1) Epistole (2) Evanghelia lui Zaheu Vamesul (1) Floriile (1) IARNA (1) Inăltarea Domnului (1) Inăltarea sfintei cruci: (2) Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru (2) INIMA PERFECTA (1) Intampinarea Domnului (1) Intrarea Maicii Domnului in Biserică (1) INVĂTĂTURĂ DE CREDINTĂ CRESTIN- ORTODOXĂ -Ce este Sfânta Scriptură? (1) Invierea ficei lui Iair (1) Izvorul Tamaduirii 2016 (2) IZVORUL TĂMĂDUIRII - 2014 (3) Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului (1) LANŢUL SFÂNTULUI APOSTOL PETRU (2) MAICA DOMNULUI: CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE S M E R E N I E (1) Marsul pentru viată (1) MINUNI ale SFANTULUI ARHANGHEL MIHAIL (1) Mosii de iarnă (1) ODIHNĂ VESNICĂ (1) Pelerinaj in Tara Sfântă - Israel - 2017 (2) Perelinaj la Mănăstirea Bocsa-Vasiova (1) Pilda Semănătorului (1) PILDE CRESTIN ORTODOXE (5) Poezii (9) Poezii cu Maica Domnului (1) Poezii cu Preot Sorin Croitoru (11) Poezii de Eliana Popa (4) Poezii de la Preot Ioan (3) Poezii deTraian Dorz (1) POPASUL AL - IX-LEA (1) POPASUL AL - VI- LEA (1) POPASUL AL - VIII-LEA (1) POPASUL AL - XIV-LEA (1) POPASUL AL II-LEA (1) POPASUL AL III- LEA (1) POPASUL AL IV -LEA (1) POPASUL AL V - LEA (1) POPASUL AL XII-LEA (1) POPASUL AL XIII (1) POPASUL AL- VII-LEA (1) POPASUL AL- X- LEA (1) POPASUL AL-XI-LEA (1) POPASUL I (1) POPASURILE (1) Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (6) Predica Mitropolitului Ioan Selejan 28.12.2014 (1) PREDICA ZILEI DE 11. 01 2015 (1) Predica zilei de astăzi ..a zilei de Sf.Ioan Botezătorul (1) Preot Sorin Croitoru (2) PROCESIUNE DE FLORII - 2014 (1) PSALMUL 142 (1) Psalmul 50 (al lui David) (1) Rugaciune care se citeste in fiecare post (1) RUGACIUNE CATRE MAICA DOMNULUI (2) Rugaciune catre Sfantii Petru si Pavel (1) Rugaciune catre Sfantul Arhanghel Mihail (1) Rugaciune catre Sfintii Apostoli Petru si Pavel (2) Rugaciune impotriva farmecelor si bantuirii duhurilor rele (1) Rugaciune pentru cel ispitit de vrajmas (2) Rugaciune pentru vederea pacatului propriu (1) RUGACIUNI (5) RUGĂCIUNE CATRE MAICA DOMNULUI (1) Rugăciune către Sfântul Arhanghel Mihail (1) Rugăciune către Sfintii Petru si Pavel (4) RUGĂCIUNE CĂTRE SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL (2) RUGĂCIUNE CĂTRE TATĂL (3) RUGĂCIUNI (13) Rugăciuni la Sf. Maslu (1) Săptămana Patimilor (4) Sâmbăta lui Lazăr (2) SCRISOARE DE LA IISUS (1) Semnificatia cheilor si sabiei la Sfintii Apostoli Petru si Pavel (1) Sf Liturghie (8) Sfanta Parascheva (1) Sfanta Treime (1) SFANTE EVANGHELII (2) Sfantul Apostol Pavel si Arhanghelul Mihail (1) Sfantul Ioan Iacob Hozevitul (1) Sfantul Nicolae (1) Sfantul Patapie (1) Sfaturi Duhovnicesti (2) Sfânta Evanghelie a zilei de astăzi 14.12.2014 (1) SFÂNTA LITURGHIE 1 IAN 2015 (1) SFÂNTA LITURGHIE DIN DUMINICA DINAINTE DE BOTEZUL DOMNULUI (1) Sfântul Apostol Petru (1) Sfântul Dimitrie (1) SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL (1) Sfântul Ioan Iacob Hozevitul (1) Sfinte Evanghelii (4) Sfinte Liturghii (3) Sfintele Pasti (6) Sfinti (1) Sfintii Apostoli Petru si Pavel (5) Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril (3) SFINTII PETRU SI PAVEL (3) Sfintii Trei Ierarhi (1) Sfintirea caselor. (1) si Schitul de pe Muntele Semenic din Caraş-Severin (1) SLUJBA DE SFANTUL VASILE CEL MARE (2) Slujba vecerniei cu litie (5) Slujba vecerniei cu litie din 31 decembrie 2014 (1) Soborul Maicii Domnului (1) Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil (1) Soborul Sfîntului Arhanghel Gavriil (1) Soborul Sfîntului Ioan (1) Traditii de Buna Vestire (5) Troparul Sfintilor Mihail si Gavril (1) Vamesul si Fariseul (1) Viata si activitatea Sfantului Apostol Pavel (2) viaţa şi activitatea; (1) Videoclipuri youtube (6) Vietile Sf. Ap. Petru si Pavel (1) Vinerea Mare ..2014 (1)

Sf.Petru si Pavel

Sf.Petru si Pavel

Sfanta Impărtăsanie

Sfanta Impărtăsanie

Preotii nostrii

Preotii nostrii

Preot Paroh Sfercoci Marius

Preot Paroh Sfercoci Marius