Sunt lanțuri care leagă răul, dar sunt lanțuri care leagă binele, vrând să-l oprească, dar acest lucru Dumnezeu îl îngăduie doar pentru un timp. Astăzi, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea lanţului cu care a fost legat Sfântul Apostol Petru din porunca lui Irod, după cum aflăm în cartea Faptele Apostolilor 12, 1-12. Lanţul cu care a fost legat Sfântul Apostol Petru a primit de la sfinţitul său trup putere tămăduitoare, pentru cei ce se apropiau de el cu credinţă.
Această veche sărbătoare, cu origini din secolul al II-lea, după unele surse, este legată de eliberarea prin minune a Apostolului Petru de către un înger al Domnului. Acest lanț a fost luat de către creștini și ținut ascuns multă vreme. In sec. al V-lea este dăruit impărătesei Evdochia, soția lui Teodosie al II-lea, în semn de recunoștință pentru că zidise multe biserici în Sfânta Cetate. Dar nu l-a ținut pentru sine, ci l-a dăruit primei biserici Sfânta Sofia din Constantinopol, cea în locul căreia împăratul Justinian (527-565) a zidit în anul 537 măreaţa biserică cu acelaşi nume.
Părintele Nicolae Steinhardt găsește în minunea petrecută cu Sfântul Petru tâlcul proverbului "Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă". Din Faptele Apostolilor aflăm că lanțurile au căzut singure de la mâinile lui Petru, dar ceea ce a urmat a fost participarea lui la îndemnul dumnezeiesc al îngerului: "Încinge-te şi încalţă-te cu sandalele. Şi el a făcut aşa. Şi i-a zis lui: Pune haina pe tine şi vino după mine." Dumnezeu i-a dăruit prin înger eliberarea, ceea ce Petru singur nu putea, dar restul ținea de râvna și credința lui.
sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
"Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar."
(Epistola intaia catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel 13:4-6)